piątek, 3 września 2010

Leniwe golabki

Leniwe golabki,znane tez jako golabki francuskie robie juz od kilku lat.Dostalam przepis od kolezanki z pracy,pamietam jak wszystkie 6 ,bo tyle nas siedzialo w pokoju ,w jeden dzien zrobilysmy ten sam obiad ,a potem dzielilysmy sie wrazeniami...wrazenia byly ,oj byly,no i leniwe golabki zagoscily u mnie na dlugi czas.Potem jak wyjechalam z Polski zapomnialam o nich,przypomiala mi o nich jedna z czarownic(wiadomo o co chodzi dla wtajemniczonych).:)No i zrobilam je tutaj i znowu zrobily furore.Rozdalam nawet pare przepisow;)


Leniwe golabki

na kotlety

-pol glowki kapusty
-ok 1kg miesa mielonego
-2-3 szklanki -ugotowanego ryzu
-4 cebule
-4 jajka
-kasza manna
-sol,pieprz

na sos
sos moze byc pomidorowy lub pieczarkowy,w zaleznosci od gustu.

Sos pomidorowy:
-przecier pomidorowy
-woda lub bulion
-pol kostki masla
-odrobina maki


Kapuste poszatkowac,zasypac sola,ugniesc az pusci sok,odcisnac.
Cebule pokroic w kostke ,zeszklic na oleju.
Wszystkie skladniki razem wymieszac,dodac tyle kaszy manny zeby ,,ciasto,, bylo stabilne i nie rozklejalo sie.Formowac kotlety,smazyc  z obu stron na oleju.Ukladac  jeden przy drugim w naczyniu zaroodpornym.Zalac sosem i zapiekac okolo 40 min w temp 180 st.


Sos pomidorowy
Maslo roztopic w rondelku,zasypac maka,zrumienic,zalac woda zagotowac az sos zgestnieje,dodac przecier pomidorowy,dokladnie mieszajac,doprawic do smaku.


4 komentarze:

  1. te leniwe gołąbki już od dawna za mną chodzą, aż w końcu je zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ummm! chetnie bym zjadła!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesli leniwe to dla mnie! bo ja też leniwa:)
    Ewam pyszne danie, kiedyś robiłam, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mama...były pyszne! Kiedy jeszcze zrobisz?

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny i pozostawienie komentarza,zapraszam ponownie:)