sobota, 20 sierpnia 2011

Ciasto z kiwi i budyniem

Oj zaniedbalam ostatnio bloga,zbyt wiele obowiazkow na glowe sie zwalilo,czlowiek ani sie nie obejrzy,a tu tydzien za tygodniem ucieka.U nas juz nowy rok szkolny sie zaczal,no i tez lato sie skonczylo,dzieci sa niepocieszone z tego powodu, ale coz nie mozna na to nic poradzic,do szkoly trzeba gnac:)

W pospiechu toczy sie zycie,tak i ja w pospiechu upieklam ciasto,szybkie i latwe,zreszta ja takie lubie piec,ze wygladaja na robione przez,,cala noc,,a w gruncie rzeczy,robie je bardzo szybko,moze juz doszlam do takiej wprawy ,ze robienia ciasta nie sprawia mi zadnych trudnosci:).


Wykonanie:


W zamrazarce znalazlam kawalek zamrozonego ciuasta kruchego,rozmrozilam i rozwalkowalam je na dosc cieniutki placek,wstawilam do piekarnika i upieklam.Jesli nie mamy kawalka ciasta w zamrazalce :)) robimy je w taki sposob:


Ciasto kruche
*1/2 szklanki cukru
*1/2 kostki masla
*1 jajko
* 1/2 kubeczka kwasnej smietany (ok 100g)
*1 lyzeczka proszku do pieczenia
*1/4 kg maki
Wszystkie skladniki wymieszac ,wyrobic ciasto.
Ja wrzucam wszystko do malaksera i gotowe w 5 sekund :) Jesli ciasto  wyda sie Wam niedostatecznie plastyczne dodajemy maki ,zeby sie nie lepilo :)

Potrzebujemy jeszcze:
9 sztuk kiwi
1-2 jablka
2 budynie smietankowe lub waniliowe
1 litr mleka
cukier do smaku


Na biszkopt:
4 jajka
4 lyzki cukru
4 lyzki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia.
Bialka ubijamy z cukrem na sztywna piane,nastepnie ciagle miksujac dodajemy po jednym zoltku,nastepnie uzywajac drewnianej lub sylikonowaj lyzki dodajemy po jednej lyzce przesianej przez sito maki.


Na wczesniej upieczone ciasto kruche,ukladamy obrane i przeciete na pol owoce kiwi,pomiedzy nie ukladamy kawalki jablek,posypujemy obficie cukrem(kiwi musza byc bardzo dojrzale,wowczas sa slodsze i ciasto lepiej sie kroi),na owoce wylewamy goracy wczesniej ugotowany budyn,(przgotowany wg przepisu podanym na opakowaniu)...odstawiamy ciasto w chlodne miejsce,tak aby budyn lekko ostygl.Nastepnie wylewamy na budyn ciasto biszkoptowe,wkladamy do piekarnika,pieczemy okolo 30 min w temp 180 st.Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem,najlepiej na drugi dzien ,kiedy bedzie zimne.

9 komentarzy:

  1. wspaaaaaniałe!!! Zakochałam się w tym cieście, te kawałki kiwi po prostu uroczo wyglądają
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo mi się podoba i domyślam się, że smakuje równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ono piękne wygląda!
    cudowne ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne bo szybkie, proste, a do tego efektowne. Bardzo fajny pomysł. Pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zielono i słodko u ciebie Ewuś. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ masz kobieto pomysły! podziwiam!
    pieknie wyglada to ciacho... aż mi ślinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto fajnie smakuje ,ale warto wybrac bardzo dojrzale owoce,zeby nie bylo za kwasno:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ smakołyki dziś u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego cuda jeszcze nie widziałam :) świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziekuje za odwiedziny i pozostawienie komentarza,zapraszam ponownie:)